Пријава за учество на конкурс  ,,Pro Social Values работилница,,  за имплементација на позитивни општествени норми и вредности  во образованието.
Најдобрите нешта во животот се бесплатни, ООУ  Климент Охридски, Прилеп, Фросина Ацевска
Опис на  активноста

Воведни активности:
Наставникот поттикнува дискусија за празникот Божиќ – зошто го славиме, кои се нашите традиции за овој празник, што е разликата во прославите кај нас и во Англија/Америка, што прават луѓето вообичаено итн.

Главен дел:
Наставникот ги дели учениците во групи и им дели листови со текст од приказната „Како Гринч го украде Божиќ“. секоја група го чита својот дел, и треба да го прераскаже на другите групи.

Завршен дел:
Наставникот поставува прашања за книгата – Зошто Гринч не го сакал Божиќ? Дали Божиќ сепак пристигна и без подароци, без премногу храна, без елки, лампиони и ламбички? Дали можеби ние сите се оддалечуваме од вистинската поента на празникот, со купување на прескапи подароци и посветување на повеќе внимание на украсување на домовите одколку квалитетно поминати мигови со нашето семејство?

Рефлексија од примена на активноста во пракса

Учениците уживаа во активностите и истите ги поттикнаа на поинакви размислувања за важноста на нештата, дека некои нешта не може да се купат во продавница, туку треба да ги негуваме во нашите срца.

Учениците изработија украси за на вратата од училницата (раката на Гринч кој го зема лампионот, но во него напишана пораката на приказната).

Добавить комментарий

Больше на Nobody Less

Оформите подписку, чтобы продолжить чтение и получить доступ к полному архиву.

Читать дальше